Background
P3 Pinguin
SAE Gemeente Velsen Folkerts Risk Ten Media Steel Natuur Monumenten Buko Gemeente Beverwijk

Cut_

oxypodium 17:40 - 18:30

Cut_

Je zou maar nietsvermoedend aan een schoolopdracht beginnen, om uiteindelijk een gigantische YouTube-hit scoren. Het overkomt Sebastiaan Dutilh en Belle Doron van indie electro pop band CUT_ (spreek uit CUT underscore). Van het Conservatorium van Amsterdam kregen zij de opdracht een nummer te coveren. De keuze van het duo viel uiteindelijk op Papaoutai van de Belgische hiphop/electro sensatie Stromae (o.a. bekend van Alors On Dance en Formidable). Geen verkeerde keuze, want op Youtube is de elektronische versie, in stijl van acts als Massive Attack, al meer dan een half miljoen bekeken, bovendien krijgen ze erkenning van de meester zelf. “Het is heel erg uit de hand geholpen. Dat zelfs Stromae ons steunt, is een grote eer.”

De band bestaat nu ongeveer twee jaar, maar ze kennen elkaar al een stuk langer. "Je zou het niet zeggen, maar we hebben vroeger samen in meerdere reggaebands gezeten en zo elkaar muzikaal gevonden”, vertelt zangeres Belle. Dat Sebastiaan en Belle uiteindelijk de elektronische kant op zijn gegaan is puur toeval. Sebastiaan, die voorheen meer met gitaarmuziek bezig was, werd door het Magneetfestival in Amsterdam gevraagd om te draaien. “Vanuit nature ben ik een pure gitarist, hoewel ik wel al vijf jaar bezig ben met produceren en het maken van beats. Ik ben toch op het aanbod ingegaan en gaan kijken of ik een geïmproviseerde show neer kon zetten. Ik heb uiteindelijk Belle gecontact of zij over de tracks wilde zingen. Dit concept bleek goed te werken en zo zag CUT_ het leven."

Improvisatie is het kernwoord van de muziek van CUT_. Live wordt er geïmproviseerd en geëxperimenteerd met vooraf geschreven songs en interactieve visuals van Hidde de Jong. Naast de cover staat het nummer Twisting and Turning online. Inspiratie voor de tracks word gehaald uit acts als Massive Attack, Mount Kimbie en James Blake. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een debuut-EP, maar lastig is dat wel met al die aandacht die nu op ze afkomt. Nieuwe covers hoeven de liefhebbers echter niet meer te verwachten. “De Stromae-cover is eenmalig. We zijn gefocust op onze eigen EP, die we zelf produceren. Er zullen vijf liedjes op komen te staan, het moet na de zomer uitkomen. Ondertussen zijn we bezig met onze live-set en hebben we wat shows staan.”

 

Festival Informatie
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen rond Beeckestijn Pop.
Klik hier voor een automatische aanmelding.